Osa tietää jo ennen synnytystä, että haluaa kaiken mahdollisen lääkkeellisen avun, jonka voi kivunlievitykseksi saada. Tämä on vallan ok, ja doulana olen tukena myös tällaisissa tilanteissa.

Synnytyksen alkuvaiheessa, kun vielä ollaan kotona, ei voi saada panadolia tehokkaampaa lääkettä. Tällöin on hyvä ottaa käyttöön lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja (jotka muuten on varsin tehokkaita myös).

Usein asiakkaan kanssa mietimme etukäteen, mitä eri lääkkeellisiä kivunlievitysvaihtoehtoja hän haluaa käyttöönsä ja mikä olisi mieluisin marssijärjestys (eli missä vaiheessa hän mitäkin ensisijaisesti toivoo). Pohdimme myös yhdessä eri lääkkeiden tai puudutteiden hyötyjä ja haittoja, jotta ne olisivat tiedossa, kun synnytyksen aikana tekee päätöksiä niiden käytöstä.

Lääkkeiden ja puudutteiden lisäksi ei ole poissuljettua käyttää myös lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, kuten liikettä, hengitystä, akupainantaa ja vaikkapa rebozo-tekniikoita. Synnytyksen etenemisen kannalta on jopa todella suotuisaa, että puudutteiden ja lääkkeiden kanssa ei jäisi sängylle makoilemaan. Ilman liikettä ja pystyasentoa synnytys saattaa hidastua tai jopa pysähtyä. Doulana ehdotan eri vaihtoehtoja mitä tehdä, miten levätä tai konkreetisesti painan, hengitän mukana, hieron tai vaikka käyn lämmittämässä kauratyynyjä. Doulana myös tuen päätösten tekemisessä ja autan henkilökunnan kanssa kommunikoinnissa. Olen tutustunut teihin ja toiveisiinne, joten osaan auttaa parhaalla mahdollisella tavalla, jotta saisitte toivomanne synnytyskokemuksen.

Doulasta on siis paljon hyötyä, vaikka haluaisit kaikki mahdolliset puudutukset ja lääkkeet. Yhä useammalla on alusta asti toive lääkkeettömästä tai mahdollisimman vähälääkkeisestä synnytyksestä, mutta tilanne tunnetusti saattaa elää ja mielipiteet muuttua matkan varrella. Doulana olen joka tapauksessa teitä varten.